Mer om glasögon
Glasögon
Mer information
Bågar

Att välja bågar är inte alltid det lättaste. Målet är att hitta en båge som känns bra, är snygg, passar ens personlighet och som man tycker om. På Optikcentralen arbetar vi ständigt med att köpa in bågar i olika modeller, färger, material och märken. Alla människor har olika behov och önskemål därför har vi ett brett utbud i alla prisklasser.


Metallbågar

De vanligaste bågarna är de klassiska metallbågarna. Dessa finns i helbåge, trådgarnityr (endast båge upp till) samt borrgarnityr (endast glas framtill). Metallbågarna är ofta lätta att justera och finns i många snygga modeller, vissa även kombinerade med plastskalmar. Tänk dock på att välja en titanbåge om du är nickelallergier (se titanbågar längre ner).


Plastbågar

Många lite större modeller som kommit tillbaka i modet är gjorda i plast. Att tänka på gällande plastbågar är att de ofta saknar nässadlar vilket gör det svårare att justera glasögonen så att de sitter högre upp eller lägre ner på näsan.


Titanbågar

För dem som önskar väldigt lätta bågar är titanbågarna ett idealiskt alternativ. Bågar som är tillverkade i materialet titan är både lättare och mera hållbara än vanliga bågar. Dessutom är de nickelfria och därigenom perfekta för dem som har nickelallergi.

Varumärken

Idag har glasögonbågar blivit en trendig accessoar och detalj. Vi på Optikcentralen tycker att utbudet är viktigt så att alla kan hitta något som passar sin individuella stil och som framhäver sin personlighet. Från de stora modehusen tillverkas många bågar i olika varumärken.

På Optikcentralen finner du bågar från många av världens mode designers och tillverkare.

Vill du veta mer om glasögon?
Glas
Mer information
Glas

Glas skiljer sig på många olika sätt. Framförallt är det stor skillnad i kvalitet beroende på vilken glasleverantör som tillverkar glasen. För att kunna erbjuda så bra glas som möjligt samt högsta kvalitet använder vi oss av kvalitetsglas från Rodenstock.
Rodenstock är ett världskänt tyskt företag som står för perfekt syn, individuella glasögonlösningar och bra seende, världen över.
Läs gärna mer om glasen på www.rodenstock.se
Vi beställer våra glas speciellt och individuellt anpassade efter varje persons ögon. När glasen levererats till oss slipar vi omsorgsfullt dina glas i vår egen verkstad, direkt på plats.


Enkelslipade glas

Med enkelslipade glas menas att hela glaset har en styrka, den styrka som dina ögon behöver. Personer som är närsynta, översynta eller har brytningsfel rekommenderas enkelslipade glas.
Enkelslipade glas från 500kr
(Önskas antireflex-/hårdhetsbehandling, tunnare glas eller fotokromatiska glas tillkommer detta).


Dubbelslipade glas (bifokala)

Dubbelslipade glas, även kallat bifokala glas är glas med två styrkor i ett och samma glas. Detta för att både kunna se bra på långt och nära håll. Delen för nära håll, läsnings delen är avgränsat i glaset i form av en ruta som är placerad nertill.
Dubbelslipade glas från 1.000kr
(Önskas antireflex-/hårdhetsbehandling, tunnare glas eller fotokromatiska glas tillkommer detta).


Progressiva glas

Med progressiva glas menas flerstyrkeglas för dem vars ögon behöver mer än en styrka. I det progressiva glaset finns en successiv övergång från styrkan på långt håll ner till styrkan på nära håll, något som inte syns med blotta ögat. Detta ger på så sätt en obruten synskärpa. Först efter 40-års åldern brukar det bli aktuellt med progressiva glasögon. Detta alternativ är något optikern presenterar vid eventuellt behov.
Progressiva glasögon finns hos oss i olika steg från vanliga progressiva till det bästa och mest avancerade glaset på marknaden.
Standard progressiva glas från 1.700kr
(Önskas antireflex-/hårdhetsbehandling, tunnare glas eller fotokromatiska glas tillkommer detta).
Vi på Optikcentralen rekommenderar det nya mest avancerade progressiva glaset på marknaden, Impression-glaset. Med Impression glaset blir det lättare att vänja sig vid progressiva glasögon, särskilt för dem som aldrig använt progressiva glasögon tidigare.Impression-glaset från Rodenstock ger unik synupplevelse för människor vars ögon behöver mer än en styrka.
Läs mer om Impression glaset på www.rodenstock.se
Det bästa progressiva glaset Impression
inkl antireflex- och hårdhetsbehandling från 3.900kr
(Önskas tunnare glas eller fotokromatiska glas tillkommer detta)
Närprogressiva glas (terminal-/dataglas)
Närprogressiva glas, även kallade terminal- eller data glas rekommenderas för dem som behöver olika styrka för läsning och tex dataarbete. Denna optiska lösning gör att ögonen slipper anstränga sig vid skärmen samt ger ett brett synfält. Fungerar från 40 till ca 100 cm.
Rådgör med din optiker för bästa optiska lösning för Dig!
Rumsprogressiva glas
Rumsprogressiva glas fungerar som närprogressiva förutom att det görs för lite längre avstånd i rummet än endast till skärmen.
Rådgör med din optiker för bästa optiska lösning för Dig!


Glastjocklek

Har man starka styrkor kan glasen bli tjocka och tunga att ha på näsan. Detta då större synfel ökar glastjockleken i och med att det krävs en större kupning.
För att minska glastjockleken och få ett tunnare, snyggare och lättare glas kan man välja ett glas med högre brytningsindex. Rådgör med din optiker för bästa optiska lösning för Dig!

Behandlingar

Hos oss kan du fritt välja om du önskar riktigt glas eller plastglas i dina glasögon.
Riktigt glas är svårare att få repor på. Dock är riktigt glas lättare att gå sönder samt blir ofta tungt att ha på näsan.
Plastglas har fördelen att de är lättare att bära, och svårare att gå sönder. Nackdelen är dock att de repas lättare. För att få ett reptåligare plastglas finns en hårdhetsbehandling som gör glasens yta hårdare och reptåligare.
Tänk på!
Inget glas eller plastglas kan göras helt repfritt. Putsa gärna endast med den speciella putsduken i microfiber som medföljer dina glasögon.


Antireflexbehandling

Reflexer i glasögonen försämrar synkomforten betydligt. Förutom att de irriterar och bländar så tar de även bort en stor del av ljuset till dina ögon. Antireflexbehandlingen tar bort ljusreflexer i glasögonen och förbättrar därigenom tydligheten och synkomforten avsevärt. Med en antireflexbehandling släpper glasen igenom mer ljus samtidigt som du får ett bättre UV-skydd. Det innebär även att du får bättre kontrast, naturligare färgåtervinning och bättre mörkerseende.


Hårdhetsbehandling

Man kan råka ut för repor på både riktigt glas och plastglas. Detta försämrar givetvis glasögonens funktion och du ser sämre genom dina glasögon. Ofta uppkommer repor om man putsar sina glasögon med fel material, om man är oförsiktig med sina glasögon eller om man råkar ut för en olycka med sina glasögon. Hårdhetsbehandlingen ger glasögonglasen en hårdare och reptåligare yta som bättre står emot daglig slitage.


Smuts- och vattenavvisande behandling

Glasögon drar lätt åt sig damm och smuts. Även feta fingeravtryck och partiklar fastnar lätt, vilket irriterar synfältet. Med en smuts- och vattenavvisande behandling är glaset försett med en yta som smuts och vatten inte får fäste på. Den lilla smuts som ändå fastnar blir lättare att putsa bort. Denna behandling gör även att glasen immar betydligt mindre vid temperaturväxlingar.


Glas som skiftar färg i solen (fotokromatiska glas)

För den som är ljuskänslig eller önskar glasögon och solglasögon i ett finns nu ett optimalt alternativ, nämligen fotokromatiska glas. Det är glas som skiftar färg i solen vilket innebär att det är ljusa inomhus och successivt mörknar utomhus beroende på solens och ljusets styrka.
Givetvis får du också 100% UV-skydd med fotokromatiska glas, precis som solglasögon. Fotokromatiska glas finns i brunt för en mjukare nyans eller grå/grönt för mörkare glas.